Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 


Carlige | Plumbi | Strune | Vartejuri - Agrafe |

CARLIGELE

Baza pescuitului sportiv în cazul oricărui utilaj, printre care şi lanseta, este cîrliguS, care fără îndoială reprezintă partea cea mai importantă a utilajului. Indiferent de mărimea prăzii pe care intenţionăm s-o capturăm, cîr-ligul trebuie sa răspundă următoarelor cerinţe : să fie proporţional cu mărimea peştelui şi să corespundă cu dimensiunea lingurii sau a altei năluci, să fie călit atît cît trebuie şi ascuţit în aşa fel, îneît la probarea lui pe unghia degetului să zgîrie.
Cîrligele se deosebesc după tipul lor, după lungimea corpului, mărimea şi forma curburii, precum şi după diametrul sirmeî ; ele se împart în cîrlige simple, cîrlige duble şi cîrlige triple.
Cîrligul constă din următoarele părţi : i - corpul (braţul), 2 - curbura, 3 - acul (virful), 4 - bărbia (limba, spinul), 5 - inelul sau paleta (capul).
Forma, dimensiunile cîrligului, diametrul sirmei, trebuie să corespundă tipului aprobat prin standard.
în pescuitul cu lanseta, pentru utilarea „peştişorului" din lemn sau pentru fixarea unui peştişor viu în montura se foloseşte de preferinţă cîrligul triplu, adică cel alcătuit din 3 cirlige simple, reunite împreună. De aici vine şi denumirea lui de cîrlig triplu.
Cîrligele se mai deosebesc şi după profilul bărbii şi al acului. La uncie cîrlige bărbia este dreaptă, iar acul arc o curbură ; la altele acul (partea sa exterioară) este drept, iar bărbia are o curbură ; la alte cîrlige şi vîrful şi bărbia au cîte o curbură.
Deosebit de mare este varietatea curburii cîrligelor. Astfel se întîlnesc curburi rotunjite uniform, rotunjite în unghi, curburi în unghi avînd acul îndreptat lateral ctc. De forma curburii este legată denumirea cîrligului.Destinatia cīrligului triplu, indiferent de forma acestuia, se īntelege de la sine : el trebuie sa agate pestele de orice parte a acestuia si dupa ce 1-a agatat sa-1 tina bine. Pentru aceasta, el trebuie sa fie ascutit si sa aiba o barbie corect confectionata (cu crestatura) ; cīrligele trebuie sa fie trainice si elastice, adica fiecare din cele trei cīrlige -la apasare - sa se īndoaie putin, dar la īncetarea apasarii sa reia pozitia initiala. Cīrligul triplu care-si pierde forma initiala, adica acel cīrlig care poate fi usor īndoit si dez-doit (moale) sau care se rupe la o apasare usoara (fragil), nu va fi bun pentru pescuit. Totusi īn locurile unde sīnt multe posibilitati de agatare este uneori mai avantajos sa se foloseasca cīrlige moi care, īn cazul agatarii de radacini, tragīnd tare de sfoara se pot dezdoi si elibera de agatare. Dar un cīrlig moale poate fi totodata o cauza a scaparii pestelui.
Cîrligele cu bărbia adînc tăiată sînt contraindicate, pentru că, de obicei, la aceste cîrlîge acul se rupe o data cu bărbia. Aceasta se observă îndeosebi la pescuitul ştiucii şi şalăului, care necesita o înţepare bruscă şi energică. Rezistenţa cîrligelor triple se exprimă prin calificarea: obişnuită, mărită, dublă. Modificările rezistenţei cîrligelor se obţin prin mărirea diametrului sîrmei sau prin schimbarea profilului ei.
În funcţie de numărul cîrligului şi de diametrul sîrmei din care este confecţionat, el trebuie să suporte o anumita solicitare atunci cînd greutatea este atîrnată de unul din vîrfurile lui.
În mod obişnuit, culorile cîrligelor triple sînt : alb, rosu, albastru închis, galben închis cu reflexe aurit. Cea de a doua culoare se obţine din culoarea pe care o capătă cîrligele în timpul călirii lor, urmată de o tratare chimică specială. Culoarea galbenă îi induce în eroare pe unii pescari, care din motive necunoscute denumesc cîtrligelc triple astfel colorate, „de bronz-aluminiu". în realitate, aceste cîrlige sînt confecţionate din oţel, fără cel mai mic adaos de bronz şi aluminiu, lucru care poate fi uşor stabilit dacă se freacă cîrligul de un obiect solid : culoarea dispare imediat. Cîrligul triplu care a pierdut această culoare de apărare rugineşte repede din cauza apei, confirmînd astfel lipsa bronzului şi aluminiului.
În afara lăcuîrii cîrligelor, în scopul preîntîmpinării coroziunii ele se acoperă în prealabil cu cositor, zinc, alamă (prin galvanizare) sau se albăstresc (printr-un procedeu termic cu substanţe chimicale). După acoperirea cu cositor, cîrligele capătă o culoare albă strălucitoare, iar cele acoperite cu alamă devin aurii.
Lungimea corpului şi distanţa dintre două capete (cîrlige) ale cîrligului triplu nu sînt constante; ele se modifică în funcţie de tipul cîrligului triplu şi de curbura lui.
Fiecare din formele cîrligului triplu îşi are părţile sale pozitive şi negative. în practică este greu. de stabilit care este cea mai bună formă de cîrlig triplu pentru pescuitul sportiv, deoarece el nu rămînc în poziţia sa iniţială în gura peştelui care a apucat momeala. Modificările poziţiei Iui în gură sînt provocate de structura gurii peştelui (caracterul eî cairtilaginos sau osos), de înţeparea executată de pescar, de mişcarea bruscă a peştelui într-o parte sau alta după înţepare etc. Chiar o caracteristică neînsemnată la prima vedere, cum ar fi forma vîrfului şi bărbiei, căreia rar i se acordă atenţie, joacă un rol destul de important în capacitatea de agăţare a cîrligului triplu.
Unghiul mare, îndepărtînd direcţia acului de direcţia tracţiunii, adică modîficînd paralelismul acestor direcţii, îngreunează pătrunderea cîrligului în peşte; dimpotrivă, cu cit este mai mic acest unghi, cu atît mai uşor şi mai repede se va înfige cîrligul. Lungirea corpului cîrligului uşurează smulgerea acestuia din corpul peştelui, dar şi ruperea peştelui, îndeosebi atunci cînd el are o poziţie transversală faţă de direcţia de tracţiune. în cazul unei curburi prea scurte a cîrligului, acul nu va pătrunde adînc în corpul peştelui, ci va provoca doar răni superficiale rupînd carnea şi scăpînd prada.
Găsirea celei mai bune forme a cîrligului triplu reprezintă o problemă complicată şi necesită o studiere serioasă.

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate