Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 


"Art. 38_7 – Politica organizarii sectorului de pescuit se realizeaza prin:
a) masuri destinate perfectionarii personalului care activeaza
în sector;
b) masuri de sprijinire a organizatiilor de producatori si a altor forme asociative;
c) masuri pentru constructia, modernizarea si reconversia navelor de pescuit, cu scopul obtinerii unei flote de pescuit moderna, competitiva, cu conditii corespunzatoare de munca la bord si de îmbunatatire a calitatii produselor, adaptata la actualele zone de pescuit, precum si la exploatarea altora noi, capabile sa garanteze eficienta activitatii;
d) masuri de adaptare a capacitatii flotei la starea resurselor acvatice vii;
e) masuri de stabilire a porturilor de înmatriculare, precum si schimbarea acestora;
f) masuri de reglementare a descarcarii si a primei vânzari a produselor pescaresti, independent de originea acestora;
g) masuri pentru stabilirea structurii productiei, în functie de cerintele pietei.
Art.38_8 – Persoanele fizice sau juridice care detin capacitati de productie pentru practicarea pescuitului în scop comercial sau acvaculturii, se pot constitui, la libera lor initiativa, în organizatii de producatori, cu scopul practicarii unui pescuit responsabil si îmbunatatirea conditiilor de vânzare a produselor realizate de membrii acestora.
Art.38_9 – Membrii organizatiilor trebuie sa vânda produsul sau produsele pentru care s-au asociat prin intermediul organizatiilor si sa aplice normele adoptate de organizatie, în scopul îmbunatatirii calitatii produselor, adaptarii volumului ofertei la cerintele pietei si îmbunatatirii procesului de comercializare.
Art.38_10 – (1) Autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura stabileste criteriile de recunoastere oficiala a organizatiilor de producatori din sectorul pescaresc.
(2) Activitatea economica desfasurata în zonele geografice în care organizatiile s-au constituit va reprezenta criteriul esential de recunoastere.
Art.38_11 – (1) Recunoasterea oficiala a organizatiilor de producatori, a reprezentativitatii lor si a caracterului exclusiv al unei zone revine autoritatii publice centrale care raspunde de pescuit si acvacultura.
(2) Autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura va putea retrage recunoaterea organizatiilor de producatori din competenta sa, în momentul în care acestea nu mai îndeplinesc cerintele care au determinat recunoaterea lor sau când nu mai îndeplinesc criteriile cu privire la functionarea lor.
Art.38_12 – Construirea, modernizarea si reconversia navelor de pescuit se realizeaza în cadrul programelor desfasurate de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura, pentru adaptarea efortului de pescuit la situatia resurselor acvatice vii existente în zonele de pescuit si tinând cont de obligatiile internationale asumate.
Art.38_13 – (1) Autorizarea construirii navelor/ambarcatiunilor de pescuit este acordata de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura, astfel încât navele/ambarcatiunile ce se construiesc sa substituie una sau mai multe nave eliminate din fiierul navelor si ambarcatiunilor de pescuit, în conditiile stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura.
(2) Aceste conditii au în vedere tonajul, puterea motorului si alte aspecte tehnice legate de navele si ambarcatiunile de pescuit, modalitatile de pescuit sau zonele de pescuit pe care le folosesc.
(3) Licenta navei de pescuit aflata în constructie este documentul care o identifica, în vederea începerii activitatii de pescuit. În licenta se vor înscrie datele de identificare a navei, portul de înmatriculare si eliminarile de nave/ambarcatiuni de pescuit facute pentru construirea noii nave sau ambarcatiuni de pescuit, care nu mai sunt apte pentru exercitarea activitatii de pescuit.
Art. 38_14 – (1) Modernizarea si reconversia navelor/ambarcatiunilor de pescuit au drept scop modificarea conditiilor tehnice ale acestora,pentru a fi adaptate la normele nationale si la cele derivate din normele internationale în vigoare, în ceea ce privete prevenirea accidentelor de munca, îmbunatatirea conditiilor de trai, rationalizarea operatiunilor de pescuit si perfectionarea proceselor de manipulare si conservare a produselor la bord.
(2) Când lucrarile de modernizare si reconversie implica creterea efortului de pescuit, cu respectarea formei initiale a navei/ambarcatiunii, se elimina alte nave/ambarcatiuni înscrise în fiierul navelor si ambarcatiunilor de pescuit.
(3) Lucrarile de modernizare si reconversie sunt autorizate de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura, în conditiile stabilite prin hotarâre a Guvernului.
(4) Ajutoarele financiare care se acorda pentru modernizarea si reconversia navelor/ambarcatiunilor de pescuit sunt conditionate de realizarea îmbunatatirilor prevazute la alin. (1) si tin cont de obligatiile internationale asumate.
Art. 38_15 – În scopul adaptarii flotei la situatia zonelor de pescuit, autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura poate opri, temporar sau definitiv, activitatea anumitor nave/ambarcatiuni de pescuit.
Art. 38_16 – (1) Prin oprirea definitiva a unei nave/ambarcatiuni de pescuit se întelege încetarea activitati pescaresti a acesteia.
(2) Oprirea definitiva a navelor de pescuit se aplica acelor nave/ambarcatiuni care activeaza în zone de pescuit a caror situatie necesita o adaptare structurala pe termen lung, în scopul reducerii efortului de pescuit si favorizarii refacerii resurselor acvatice vii.
(3) Oprirea definitiva a unei nave/ambarcatiuni de pescuit determina eliminarea acesteia din fiierul navelor si ambarcatiunilor de pescuit.
(4) Conditiile de compensare, urmare a opririi definitive a activitatii navei/ambarcatiunii, atât în ceea ce-l privete pe proprietar, cât si în ceea ce-i priveste pe angajati, se vor stabili prin hotarâre a Guvernului.
Art. 38_17 – (1) Prin oprirea temporara a activitatii unei nave/ambarcatiuni de pescuit se întelege încetarea activitatii pe o perioada de timp determinata.
(2) Oprirea temporara este o masura conjuncturala, cu scopul reducerii efortului de pescuit, ca urmare a unor circumstante stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura.
(3) Conditiile în care se pot compensa din fondurile publice pierderile derivate din oprirea temporara a activitatii se vor stabili prin hotarâre a Guvernului.
(4) Compensatiile financiare nu se vor acorda când cauza ce determina oprirea temporara a activitatii este un exces al efortului de pescuit sau când oprirea temporara este o cerinta derivata din aplicarea ordinului anual de prohibitie.
Art. 38_18 – (1) Portul de înmatriculare, pentru navele/ambarcatiunile care pescuiesc în apele maritime si continentale ale României, este acela de unde nava si/sau ambarcatiunea de pescuit îsi începe activitatea de pescuit, expediere si comercializare a capturilor.
(2) Pentru obtinerea autorizatiilor de constructie sau de modificare a caracteristicilor tehnice ale navelor si ambarcatiunilor de pescuit, în conformitate cu reglementarile în vigoare, proprietarii acestora sunt obligati sa depuna la capitania de port, pe lânga celelalte documente prevazute de legislatia în vigoare, si un aviz din partea directiei de specialitate din cadrul autoritatii care raspunde de pescuit si acvacultura.
(3) Proprietarii navelor sau ambarcatiunilor de pescuit care au arborat alt pavilion si care doresc sa obtina, pentru respectivele nave sau ambarcatiuni de pescuit, dreptul de arborare a pavilionului român vor depune la capitania de port, pe lânga celelalte documente prevazute de legislatia în vigoare, si un aviz din partea directiei de specialitate din cadrul autoritatii care raspunde de pescuit si acvacultura.
Art.38_19 – Navele/ambarcatiunile de pescuit sau comerciale care descarca produse pescareti pe teritoriul national trebuie sa o faca în porturi stabilite de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura."
<<inapoi

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate