

Ustensile folosite pentru captura:

Lansetele cu crosa lunga si de constructie speciala sunt extreme de eficiente prin lungimea manerului si pozitionarea mandrinei de prindere a
mulinetei, permitand o aruncare cu ambele maini. Sunt preferate constructiile din carbon cu inele speciale care nu deterioreaza
firul si nu opun rezistenta prin frecare in timpul aruncarii, permitand si plumbaj mai greu, precum si mandrinele tot din carbon. Lungimea poate fi cuprinsa intre 3,30 m – 3,90 m iar gramajul plumbului intre 80 – 110 g.


Lansetelor cu inscriptionarea de 2 1/2 lbs le corespunde puterea de lansare de 80 g, celor de 2 3/4 lbs – cea de 90 g, la 3 lbs – 95 g, iar la 3 1/2 lbs – 110 g.


Crapul matur cu solzi poate fi prins si cu pestisori, exemplarele neproducatoare avand carnea cea mai buna. Il gasim in zonele cu obstacole, bolovani, radacini, copaci scufundati, iar in zile cu vant puternic in malurile dinspre care bate vantul.


Perioada din an cea mai prielnica pescuitului de crap este din martie pana in octombrie, si chiar in noiembrie. Primavara se recomanda pescuitul de la apus la rasaritul soarelui, pe cand vara cel mai bine se pescuieste in primele ore ale diminetii sau pe inserat. Pe vreme de canicula crapul sta ascuns in mal intr-un soi de semihibernare. Toamna se va avea in vedere ca temperature apei san u fie sub 18 grade C. Iarna crapul se ascunde in gropi si hiberneaza. La curenti din N-E (dinspre mal) si S-E (spre mal) nu se prinde crap.


Nada si momelile folosite:


Nada – poate fi compusa din cereale (grau, porumb, soia canepa, sroturi de floarea soarelui), pesmet, biscuiti, intregi sau macinate si cernute. Se pot folosi in stare naturala sau combinate cu aditivi, arome de capsuna, anason, vanilie, scopex (scoica), tuti frutti sau biostimulente obtinute in laborator si admise de lege.


Daca se foloseste nada din material vegetal, in ac se vor pune boabe de porumb, cuburi de mamaliga, iar pentru nada de origine animala (viermi, rame tocate, larve etc.) pe carlige se vor pune aceleasi momeli.


Nada se va alege in functie de sezon, de PH-ul apei si de hrana naturala proprie bazinului in care se pescuieste. Primavara si toamna baza alimentatiei este proteina. Vara nu se vor arunca in apa cantitati mari de nada pentru a nu oxida mediul, alungand astfel pestele.


Momeala vegetala – boabe de porumb, mamaliga, boabe de paine, cereale expandate, cartof fiert si indulcit, grau fiert etc.


Momeala animala – larve, rame, viermi, lacuste, crustacei, greieri, coropisnite, racusori, garizi etc.

Lungimile minime admise:

Crap - 45 cm

Amur Alb Cteno Cosas - 25 cm
<<INAPOI