Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 

Home > Pescuit in apa dulce > Oblet


Oblete Mare(Chalcalburnus Chalcoides) Oblete Sabioara(Alburnus Alburnus)


Răspândit în toate apele stătătoare, se regăseşte inclusiv în bazine
de acumulare, preferând zonele curate şi cu adâncimi mari.
Are gura îndreptată în sus, oblică, cu falca de jos ieşită în afară. Capul lunguieţ şi subţire, argintiu pe părţile laterale şi verde albăstrui pe spinare. Prevăzut cu şiruri de solzi mărunţi, poate fi văzut în zilele cu soare, în bancuri la suprafaţa apei, cu aparenţa unor mici săgeţi argintii, sau a unui snop de artificii.
Ca lungime poate ajunge până la 15 - 17 cm, cei obişnuiţi fiind cei de circa 10 cm.
Poziţia gurii arată că se hrăneşte la suprafaţă, forma corpului demonstrând agilitate, fiind vorba de un peşte mereu în căutare de hrană. Nu pregetă să atace insecte mici, făcând sărituri afară din apă, alteori scufundându-se în adânc în căutarea hranei.
Aparent nepretenţios la pescuit după părerea mai multor pescari, obletul este un peşte ce pune probleme, fiind uşor de capturat primăvara când, flămând după hibernare, cade uşor în cârligul undiţarului. Vara însă se retrage la apă adâncă făcând astfel ca momirea şi prinderea lui să devină o adevărată artă.
Se hrăneşte cu insecte mici căzute în apă, dar preferă larvele roşii de chironomus, viermuşii, planctonul, insectele acvatice şi larvele lor, precum şi crustaceele.
In funcţie de cele descrise, primăvara îl vom găsi în mal la 4-5 m distanţă sau ceva mai departe, iar vara îl vom regăsi în larg, între 10 cm şi un metru adâncime, această din urmă situaţie pretinzând o o nadă "lifting" (între ape).
Atenţie! -după momirea bancului, pescarul trebuie să aibă o cantitate de nadă suficientă pentru a-1 menţine. In acest caz, la interval de 5-10 minute va arunca în zona plutei, mixtură atât cât cuprinde între degetele mâinii.
Odată pierdut, dat fiind că circula în bancuri, e nevoie din nou de un timp îndelungat până la aducerea lui în zona de pescuit.
Se capturează şi cu paste pe bază de miez de pâine, faini de biscuit, pesmet sau porumb măcinat.
Având în vedere dimensiunea gurii, se vor folosi cârlige mici nr.: 18-20-22, din gama Gamakatsu cod 1010R, 1080N sau 1050N, ori din gama VMC cod 9013 BL. Varga trebuie să fie uşoară, de 3 — 4 m, cu linie din fir de nylon de 0,08 - 0,12 mm, cu plută fină 0,3 - 0,5 g şi plumb adecvat. Pluta trebuie să fie aerodinamică pentru a nu produce plescăit puternic, evitând astfel riscul de a alunga bancul. Muşcătura obletului este rapidă, deci necesită atenţie maximă din partea pescarului, care va înţepa instantaneu, odată cu mişcarea sau scufundarea plutei.
Din punct de vedere culinar, este un peşte gustos ce poate fi prăjit crocant sau, după reţetele din diverse cărţi de gastronomie, poate fi marinat, devenind un deliciu în perioada de iarnă.
Sub alt aspect, poate reprezenta o momeală excelentă pentru, ştiucă, şalău, avat, biban, iar acolo unde este cazul şi pentru somn. Poate fi folosit: viu, bucăţică sau conservat.
Rezultate bune dă şi musca artificială pe ac nr.18.
Lungimea minima admisa a obletelui ce poate fi retinut dupa capturare este de 12 cm.<<INAPOI

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate
eXTReMe Tracker