Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 


Carlige | Plumbi | Strune | Vartejuri - Agrafe |

PLUMBII

In utilajul lansetei, datorita greutăţii neînsemnate a nălucilor metalice sau a altor momeli uşoare, plumbul serveşte ca greutate suplimentara, care contribuie la aruncarea corectă şi la distanţa mare a nălucii.
Plumbul de formă asimetrică nu se poate roti împreună cu momeala, deoarece partea sa mai grea este totdeauna îndreptată în jos, ca urmare a deplasării urechilor de sîrmă într-o singură parte; aceasta preîntîmpină răsucirea sforii în timpul recuperării ei. Plumbul contribuie de asemenea la o mai rapidă scufundare a momelii în apă.
Se folosesc zeci de forme de plumb, de greutăţi diverse, confecţionate din metal care se topeşte uşor, cum ar fi plumbul şi aliajele acestuia ; un asemenea metal are o mare greutate specifică şi permite confecţionarea plumbilor printr-o metodă extrem de simplă : turnarea în forme. Există plumbi cu vîrtcj pe pivot şi fără vîrtej.
Greutatea plumbului poate fi de la 0.5g pânã la 300g si mai mult, în funcţie de capacitatea de ridicare a vergii şi de greutatea momelii.
In pescuitul cu momeala grea, Ón locul plumbului se foloseşte antirăsucitorul, care se confecţionează dintr-o plăcuţă de celuloid, tablă sau alt material. Antirăsucitorul de celuloid se prinde direct de sfoară (pentru aceasta el este prevăzut cu găurele); antirăsucitorul dintr-un alt material are de obicei un mic virtej cu inele şi se leagă de capătul sforii, înaintea strunei.
Trebuie să menţionăm că plumbul, precum şi antirăsucitorul sînt auxiliare nedorite în utilajul lansetei deoarece fiind situate înaintea nălucii, ele provoacă uneori muşcături false ale peştelui, iar uneori îl sperie. Afară de aceasta, plumbul măreşte posibilitatea agăţării de rădăcinile de pe fundul apei, îndeosebi în cazul pescuitului ştiucii şi şalăului pe fundul apei, la curent. Totuşi, deşi se fac unele încercări în domeniul perfecţionării utilajului lansetei, evitarea montării greutăţii suplimentare nu este încă posibilă. Parţial, această problema se rezolvă pe calea folosirii unor momeli-linguri, unite cu plumbul.PLUMBAJUL. Repartizarea plumbilor pe fir.

La pescuitul cu pluta, un rol esential il au plumbii si felul plumbajului pe firul de pescuit.
Inertia plumbilor este prima cauza care determina pestii sa "refuze" momeala. Tendinta plumbului de a ramane pe loc (datorita inertiei) este cu atat mai mare cu cat plumbul este mai voluminous, deci socul pe care il vor simti pestii va fi mai mare.

Pentru a diminua acest soc simtit de pesti este bine sa micsoram plumbii, repartizand mai multi si mai mici pe fir, in locul unuia "brutal", chiar daca acesta este culisant.
Sunt de preferat plumbii cilindrici sau conici (picatura), in locul celor rotunzi, de aceeasi greutate, datorita faptului ca acestia opun o rtezistenta mai mica la inaintarea prin apa, se micsoreaza si socul inertiei si , de ce nu, o reducere a greutatii plumbajului.

DE CE GREUTATE DE PLUMBI AVEM NEVOIE?

Acest lucru il vom stii cu siguranta NUMAI pe malul apei in care vrem sa pescuim, din simplul motiv ca fiecare apa are densitatea ei.
Tot pe malul apei trebuie sa tinem cont de: adancimea apei, viteza curentilor, eventual anafoare si vant. Se va cauta sa se obtina o greutate a plumbilor cat mai redusa (pentru a micsora inertia) dar care sa faca posibile urmatoarele:
- struna sa fie intinsa corect in apa si pe cat posibil sa opreasca actiunea vantului asupra plutei;
- sa asigure coborarea momelii la adancimea necesara, tinand seama de viteza curentului;
- sa mentina momeala la adancimea dorita si in locul dorit.

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate