Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 

Home > Pescuit in apa dulce > Somnul


Somn (Silurus Glanis) Somn Pitic (Ictalurus Nebulosus)


Somn (Silurus Glanis)

Este una dintre cele mai ravnite capturi ale oricarui pescar, avand in vedere faptul ca este un peste mare ce poate ajunge la 4-5 m lungime si peste 300 kg.
In functie de dimensiune, somnul este clasificat ca: moaca - pana la 250 g; somotei - intre 300 g si 1 kg; iaprac - la 3 kg; iarma - intre 3-10 kg si pana - peste 10 kg.
Poate fi gasit in aproape toate raurile din tara, in Dunare si delta Dunarii in mod special dar si in amenajarile piscicole piscicole care au creeat un mediu optim de viata pentru acest peste.
Are capul mare cu o gura impresionanta, prevazuta cu siruri de dinti marunti, falci puternice si sase mustati.
Este un peste greoi si lenes, rareori peraseste "culcusul" in care sta pentru hrana, deplasandu-se pe distante mici. Vaneaza in special noaptea, rareori la suprafata, unde ataca mici vietuitoare - caras, babusca, oblete, tipar, mihalt, broaste, soareci, pui de rata etc.
Il gasim in diferite locuri unde are posibilitate de panda, adapost si atac - in gropi, sub copaci cazuti, bolovani, in zone unde curentii sunt slabi, in zone nisipoase, maloase, accidentate, in cavernele de sub maluri, in zone cu lumina difuza, sub ramurii inundate.
Are o sensibilitate marita la diferentele de presiune si nivel ale apei, in momente de acest gen se ridica la suprafata, inotand cu abdomenul in sus.
Perioada optima pentru pescuitul somnului - luna martie, sfarsitul lunii iunie, lunile august, septembrie, octombrie (exceptand perioadele de prohibitie).
Ca momeala pentru somn putem folosi rame negre de mal, lipitori, coropisnite, broscute, tipari, pestisori, maruntaie sau carne de pasare alterate si rau mirositoare. Se folosesc ace mari de la nr. 3/0 pana la 8/0, ace duble, ancorete, in functie de marimea exemplarului pe care dorim sa-l prindem.
Se poate pescui si cu naluci in mod special in lunile august si septembrie. Nalucile folosite pot fi lingurite rotative nr. 4, nr. 5 (cu paleta ovala), lingurite oscilante (de preferat piscoturile lungi de 8-10 cm), voblere scufundatoare de forma si culoarea unui pestisor cunoscut.
Pescuitul la CLONC - pescarul se afla in barca, loveste apa la suprafata cu o constructie din lemn cu forma asemanatoare unui bumerang ce produce un zgomot asemanator numelui acestui tip de pescuit (CLONC). Somnul este atras de faptul ca sunetul si vibratiile sunt asemanatoare cu cele generate de jocul pestisorilor. In drumul sau spre sursa de zgomot este intampinat de lansetele pescarilor echipate cu rama neagra, broscute, tipari etc.
Sculele pentru pescuitul sportiv al somnului trebuie sa fie robuste, lansete cu rezistenta si actiune mare, mulinete mari echipate cu fire de la 0,35 pana la 0,80 mm.
Pentru nadire se foloseste de preferat acelasi tip de momeala cu cea de pe ac, tocata marunt si aruncata in zona in care se pescuieste. Se poate folosi si sange inchegat si alterat taiat cubulete, atat pentru nadire cat si in carlig.Somn Pitic (Ictalurus Nebulosus)
Este un peste asemanator somnului, are 8 mustati, doua cu aspect de coarne situate pe falca superioara. Este mult mai mic decat somnul, dimensiunile nu depasesc 20-30 cm si 0,150-1 kg.
Este rapace, distrugator de icre, considerat foarte daunator, fapt care a facut sa fie vanat si imputinat pe cat posibil.
Se gasete indeosebi in apele raului Prut, se pescuieste asemanator cu somnul, monturile folosite fiind mult mai fine.
ATENTIE! NU CONSUMATI ICRE DE SOMN! SUNT TOXICE!
Lungimea minima admisa a somnului ce poate fi retinut dupa capturare este de 50 cm.

<<INAPOI

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate