Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 


RUBESIANA

Cunoscută de mult în rândul competitorilor, fiind şi probă obligatorie de concurs, Rubesiana este un ansamblu format dintr-o parte telescopică de 3,5 - 5 m, care constituie practic şi vârful ei şi un număr de tronsoane (cotoare), care pot fi adăugate prin mufare.
Astfel această construcţie, prin adăugare şi nu prin telescopare, poate ajunge până la 14,50 m (exemplu ANTARES COMPETITION 1450 al firmei SHIMANO).


Caracteristică este linia care se compune din firul principal, cu o lungime egală cu adâncimea apei unde se pescuieşte, plus 1 - 1,5 m. De exemplu, la o adâncime de 2 m + 1,5 m, firul principal va fi de 3,5 m. Pe acesta se montează pluta, plumbul şi acul, ca în cazul vergilor obişnuite.
Baza firului este prinsă de un elastic special, ce culisează prin mufa din vârf. Cauciucul cu rol de amorsa, este prins pe lungimea segmentelor telescopice cel mult, pentru a nu împiedica lungirea cu segmentele mufabile.
Funcţionarea Rubesienei, este relativ simplă. Lansând firul cu ajutorul elementelor telescopice, ca în cazul unei vergi obişnuite, pescarul, are în acest caz posibilitatea prelungirii, datorită faptului în spate se află un suport special cu role, pe care se găsesc separat tronsoanele mufabile. După aruncare se extrag cotoarele de pe stativ şi, prin mufarea lor, se ajunge la lungimea dorită.
De specificat, că înaintarea monturii se face cât mai paralel cu apa, după care se nădeşte la distanţa ajunsă. Cauciucul de amorsaj va fi ales şi montat funcţie de dimensiunea peştilor din zonă, după ce în prealabil se unge, turnând picături de ulei special în capul mufei. Astfel se produce o lubrefiere atât a elasticului, cât şi a porţiunii de alunecare din interior.
Acest montaj permite un pescuit Ia fix, pe distanţele egale lungimii ansamblului, fără biciuirea liniei. In momentul în care captura îşi face prezenţa, după înţepătură se procedează invers, demufându-se tronson după tronson, aşezându-se la loc pe suportul cu rolele care înlesnesc funcţionarea. Când se ajunge la sistemul telescopic, se procedează ca la o varga obişnuită, cauciucul preluând toate şocurile produse de forţa peştelui în dril. Cu ajutorul minciogului şi a experienţei, acest sistem de pescuit este captivant şi foarte sigur.
Deşi costul unei Rubesiene este destul de mare, datorită materialelor şi tehnologiei prin care este construită, ea câştigă tot mai mulţi adepţi, căci pescuitul este un hobby, un sport al performanţelor şi mai puţin expresia unei lăcomii pentru capturi numeroase.

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate